Selecteer een pagina

Je hebt dit zelf vast wel eens ervaren. Zo’n vervelende “404 Pagina niet gevonden” melding als u op een link klikt. Wat doe je dan?
Laat me raden…je fronst je wenkbrauwen, slaakt een zucht en verlaat direct de website of je waagt nog één poging op zoek naar de informatie die je verwachtte te zullen krijgen.

Broken Links zijn links die niet meer werken op je website en staan al jaren in de Top 5 ergernissen die mensen hebben als ze een website bezoeken.

Top 5 website ergernissen

Vijf ergernissen die je kunt voorkomen op uw website.

  1. Pop-up advertenties
  2. Extra plugin verplicht installeren
  3. Links die niet werken
  4. Verwarrende navigatie
  5. Zoekfunctie die niet werkt

Waarom broken links slecht zijn voor jouw online succes

Website links die niet werken vormen een sluimerend probleem voor je reputatie. Dat klinkt misschien hard. Maar hoe goed is jouw dienstverlening als de website niet eens goed functioneert? Hoe betrouwbaar ben je als de link niet die informatie geeft waarnaar je verwijst?

Jij ziet het niet. De website bezoeker wel.

Dit probleem wordt alleen maar groter zodra website pagina’s door zoekmachines zijn geïndexeerd, gebroken links via social media zijn gedeeld en gebookmarked door een bezoeker. Daar verlies je de controle en blijven mensen aanlopen tegen links die niet meer werken. Kortom, bezoekers raken geïrriteerd en gefrustreerd door broken links en dat straalt af op jou als ondernemer.

Hoe kom je aan links die niet werken?

  • Verwijderen van een pagina of een post, zonder dat linkverwijzingen op andere pagina’s worden gewijzigd of de link wordt omgeleid naar de juiste pagina
  • Een typefout in de link
  • Een volledig verkeerde notatie van de link nadat de link in de WYSIWYG editor is verbeterd
  • Een website van derden waarnaar verwezen wordt bestaat niet meer of heeft de pagina verwijderd
  • Documenten zoals PDF, DOC of XLS zijn verwijderd van de server onder het motto “grote schoonmaak” of het PDF document is in een andere map geplaatst

Hoe vind je broken links op je website?

Op de website Brokenlinkcheck.com kun je jouw website laten doorzoeken op links die niet meer werken. Vul de URL in en start het zoeken. Dit kan even duren, maar uiteindelijk heb je een lijst met links die niet meer werken. Het overzicht laat je de links zien met een link naar de bronpagina waar de foute link staat.

Een tweede bron is de het Webmasterhulpprogramma van Google. Als je hier een gratis account hebt aangemaakt en je website is toegevoegd, geeft Google aan welke pagina’s niet gevonden zijn. Aan de hand van deze lijst kun je de herstelwerkzaamheden gaan uitvoeren.

Hoe verbeter je de broken links?

Ga naar de pagina waar de link staat die niet meer werkt en verbeter deze. Dat is de meest snelle oplossing en voor de meeste website beheerders ook de meest eenvoudige actie. Mensen die je website bezoeken lopen dan niet meer tegen de foute link aan.

Maar de foute link zwerft nog wel rond op internet. Mensen die deze link via Google of sociale media vinden komen nog steeds uit op een 404-pagina.

Om dit op te lossen heb je FTP toegang nodig tot server van je website. Je maakt namelijk een .htaccess bestand waarin je een 301-redirect plaatst van de broken link naar de juiste link. Op deze website lees je hoe je een 301-redirect maakt.